We hebben momenteel vijf druivenrassen in onze wijngaard staan. Bij elkaar zo’n 550 stokken.
Om te bepalen welke druivenrassen we wilden plaatsen hebben we in 2016, een groot aantal Nederlandse wijngaarden bezocht. We hebben her en der gevraagd wat voor hen de keuze bepaalde en wat de ervaringen zijn. Uiteindelijk heeft dat geleid tot de druivenrassen die nu in onze wijngaard staan.

De Solaris en Souvignier Gris  hebben we in 2021 geplant.

Cabernet Cortis
(onderstok SO4)

Stevige bladeren, groeit redelijk compact. Een druivenras dat goed tegen vorst bestand is (onze ervaring is helaas anders) en kan met relatief weinig zon.
Cabernet Cortis heeft een hoge tolerantie tegen Peronospora en Oidium (valse en echte meeldauw). Ook daarin zijn we vooralsnog niet heel positief. De Cortis blijkt in onze wijngaard het meest bevattelijk voor meeldauw te zijn.

De wijn is krachtig, prachtig robijnrood. Ruikt naar viooltjes, floraal, en hebben krachtige tannines. Smaak met veel tonen van cassis en kersen.

Cabernet Cantor
(onderstok SO4)

Lichte wat slappe bladeren, groeit  uitbundig en heeft veel snoeiwerk nodig. Zeker als je gebruik maakt van zachte snoeimethode. Is schimmelresistent en maakt dat in onze wijngaard ook grotendeels waar.

De wijn is krachtig, prachtig helder en donkerrood. Ruikt wat floraal, maar veel minder dan de cortis.  Krachtige tannines, die mooi opgenomen worden in de wijn. Smaak is doorgaans mooi in balans met de geur en doet je vooral denken aan merlot.

Monarch
(onderstok 125AA)

Groeit in grote krachtige, donkere bladeren met zeer stevige snel verhoutende takken. Groeit  enorm hard, maar niet verwilderend en heeft veel snoeiwerk nodig. Zeker als je gebruik maakt van zachte snoeimethode. Is een schimmelresistent ras, maar is bij ons meestal de eerste waarop schimmels te vinden zijn.

De wijn is makkelijk, prachtig helder en mooi rood.

Souvignier Gris
(onderstok SO4)

Souvigner Gris (FR 392-83) is een rode druif (anders dus dan de blauwe en de witte) en heeft een relatief hoge schimmeltolerantie en is ontwikkeld in Freiburg (1983, kruising tussen de blauwe Cabernet sauvignon en de witte Bronner). De druif kan zonder spuiten. Hij lijkt wat op de Pinot blanc en heeft middelgrote losse trossen en de wijn is krachtig en licht fruitig.

Solaris
(onderstok SO4)

De Solaris is een wit druivenras dat in 1975 ontwikkeld is door het Weinbau-instituut te Freiburg. De druif is een kruising van Merzling en Geisenheim 6493. Hiermee is zij een verre verwant van de Riesling en Pinot gris. Door al het gekruis is de druif niet helemaal een pure vitis vinifera gebleven waardoor zij tot de hybride rassen gerekend wordt. De naam Solaris is afgeleid van “solar” de zon, vanwege haar kracht en vroegzomerse rijpheid.
De druif is resistent tegen schimmels. Door haar zachte schil wel wat gevoeliger voor rot.

Contact

Je kunt ons een bericht sturen door hier uw gegevens in te vullen. We nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt