Persen 2020

17 oktober, twee weken na het plukken van de druiven, worden deze geperst.
Omdat er sprake was van een kleine oogst, nam het persen niet heel veel tijd in beslag. Meer tijd werd besteed aan het overpompen van de afloopwijn (die niet geperst wordt). Omdat je dit proces maar eenmaal per jaar uitvoert is het altijd weer even zoeken naar de juiste werkwijze. Toen die eenmaal gevonden was, bleek het overpompen een kwestie van een minuutje. Er wordt op elke cursus voor wijnmakers aangegeven dat het bijhouden van een logboek voor elke stap in het proces zeer nuttig is. En dat blijkt wel weer.

De schillen en pitjes die overblijven na het persen worden als mest gebruikt in de wijngaard.

Op deze dag werd er door een andere ‘ploeg’ (Nicole en Karen) een poging gedaan om de reeds gekraakte walnoten te persen tot een mooie walnotenolie. Een toch wel intensief proces, waarbij het aankomt op een nauwkeurige afstemming tussen de hoeveelheid vocht in de walnoten en de instellingen van de notenpers. Uren persen en afstemmen leverde een kleine 300ml olie verrukkelijke olie op.

De peren zitten reeds enige tijd in de alcohol en het met peren doordrenkte vocht kan met een nauwkeurig toegepast recept afgewerkt worden. Daarna kan het als smakelijke likeur gebotteld worden.

Contact

Je kunt ons een bericht sturen door hier uw gegevens in te vullen. We nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt