Plukdag 2020

Een week eerder dan vorig jaar was het de plukdag van onze druiven. De week voor het plukken was het slecht weer met veel regen. Dat is niet echt gunstig, maar 03 oktober bleef de plukdag dit jaar.
Door alle corona-maatregelen hebben we de dag ook wat anders aangepakt dan andere jaren. Er was een ochtendploeg en middagploeg van enkele plukkers. Helaas minder dan het aantal dat zich aangemeld had, omdat we rekening moesten houden met de grootte van de groep.
We hadden gepland om voor beide ploegen de pluk van begin tot eind uit te voeren, zodat voor eenieder het volledige proces van de dag gevolgd kon worden.

De ochtendploeg bestond uit 4 personen (helaas één afzegging) die naar verwachting een flinke pluk voor de boeg had. Nadat de koffie en de perentaart genuttigd was kon gestart worden met de pluk.

De start bestaat uit het verwijderen van de blauwe netten tegen vogels en wespen. De netten worden netjes opgerold en voorzien van een nummer om deze volgend jaar weer makkelijk in de juiste rij te kunnen plaatsen.

Daarna ging ieder op pad met een krat of emmer. In de ochtend werd de cabernet cantor geplukt.

’s Middags was het de beurt aan de cabernet cortis en de monarch. Deze druivenrassen hebben veel meer te lijden gehad van de vorst in het voorjaar en daarna de droogte en de wisselingen in temperatuur en vocht in de zomer, waardoor meeldauw is ontstaan. De middaggroep had dus de pech dat er weinig druiven te plukken waren en dat het plukken in de regen moest plaatsvinden.

De oogst was beduidend kleiner dan vorig jaar. Vorig jaar bedroeg de oogst 560 kilo. Dit jaar was dat slechts 210 kilo. Cabernet cantor gaf de grootste oogst.

Na afloop van van de ochtend- en de middagpluk werden de druiven direct gekneusd en verwerkt in vaten. De gist erbij, waarna dit twee weken op de schillen mag staan en lekker mag bubbelen en borrelen om te verworden tot een smakelijke wijn.

 

(Klik op een afbeelding voor een vergroting)
Contact

Je kunt ons een bericht sturen door hier uw gegevens in te vullen. We nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt